Historielagettorridalhistorielag@gmail.com

torridalhistorielag.org 


Torridalsstova på Hommeren huser Torridal lokalhistoriske museum.


Museet er åpent hver mandag fra kl. 10.00 til 12.00,
og ellers etter avtale:
tlf. 982 81 620 (Tomas A. Lie), 911 38 594 (Arne Brøvig), 
915 30 750 (Svein Eriksen) eller 908 45 726 (Kjell Fossheim).

Årets julegave er kommet!


Her kan du lese om over 90 virksomheter i Torridal fra jernalderen og fram til i dag, illustrert med en mengde interessante bilder.

Temaheftet gis ut «jubileumsåret» og inneholder et tillegg om Torridal Historielag gjennom 30 år.

Gamle spor koster bare 200 kr og er til salgs hos Rema 1000 på Mosby og Bunnpris på Strai. Du kan også kjøpe det i Torridalsstova mandager kl. 10‒12. Det er også til salgs hos Berge Libris i Markens gate 21.

Vi sender det i posten til deg for 250 kr. Vips til 577087 med navn og adresse.En hilsen fra Torridal Historielag

Torridal Historielag var 30 år den 17. oktober. Planen var å invitere til jubileumsfest i kirkekjelleren. Slik ble det ikke. Høstens temamøter valgte vi også å avlyse.

I disse tider er det nok best å ikke invitere mange gjester til møter i kirkekjelleren, og vi må nok dessverre innse at det også blir en vinter uten temamøter.

Enn så lenge: Vær aktiv og tenk positivt. Finn frem strikkepinner, og bøker som fortjener å bli lest. Nettbrettet kan også være godt å ha. Aviser og nyheter står jo høyt i kurs, og du kan gå på museum over hele verden, eller drømme deg bort ved å besøke eksotiske reisemål.

Vi i historielaget har brukt høsten ‒ med en meters avstand ‒ til å ferdigstille Temahefte nr. 8 ‒ Gamle Spor ‒ historien om bedrifter i Torridal, og med tillegg: Torridal Historielag gjennom 30 år. Dette må bli årets julegave, sammen med den årlige kalenderen med mange gamle og kjente bilder fra Torridal.

Vårt lokalhistoriske museum i Torridalsstova blir stadig mer komplett. Ellers har vi anskaffet videokamera som benyttes til å gjøre intervjuer med godt voksne torridøler. Kom gjerne med forslag. Vårt mål er at gode historier og minner fra tidligere tider ikke skal gå i glemmeboken, men bli tatt vare på for senere generasjoner.

Håpet og ønsket er nå at vi snart får en vaksine som gjør at vi kan komme tilbake til en mer normal hverdag, hvor alle kan møtes i trygge omgivelser.

I mellomtiden ønsker vi dere alle en riktig god jul og et godt nytt år!

Tomas A. Lie, leder 


Styret 2020: Leder: Tomas A. Lie, nestleder: Arne Brøvig, kasserer: Ivar Buås, sekretær: Harald Steen. Styremedlemmer for øvrig: Tor Breland, Svein Eriksen, Kjell Fossheim, Berit Omdal og Nora Stray. Vara: Åse Margrethe Prestø, Wenke Løvdal Moi og Ansgar Andreassen. Årsmelding og regnskap for 2019 kan du se her!

*********************************


Torridal Historielag ble stiftet 17. oktober 1990. Fra 50 medlemmer første dagen har vi økt tallet på medlemmer til 120.

Laget driver med mange ting knyttet til bygdas historie. På nettsida agderbilder ligger 1700 bilder fra Torridal. Har du bilder som burde være med i samlinga, ta kontakt.

Hvert år gir vi ut Torridalskalenderen med gamle bilder, og vi har gitt ut åtte temahefter, en diktsamling og et kulturkart.

Vi har satt opp orienteringstavler på Pottemakersletta på Augland, på det gamle ferjestedet Torve på Mosby, på Kulia (våpenlager under krigen), ved Auglandsbekken (gammel steinbro og virksomheter langs bekken) og på friområdet Ia (tidligere bom i elva for tømmerfløting og "papirfabrikk"). I nærheten, på Hegreneset, restaurerte vi Linebua i 2015.

Siden april 2017 har vi lagt ned mange dugnadstimer i innredning av Torridal lokalhistoriske museum i Torridalsstova. Høsten 2018 er museet ferdig innredet. Det rommer 700 større og mindre gjenstander og inneholder eget Høie Fabrikker-rom og skolemuseum.

Historielaget har i normale tider seks møter i løpet av året, og de er svært godt besøkt.

Vi har kontortid i Torridalsstova mandager kl. 10.00
12.00. Da kan du gi eller låne oss gamle bilder for skanning og få omvisning i museet.

Bestestua.


Høie Fabrikker-rommet.


Kjøkkenet.


Skolestua.De åtte temaheftene vi har gitt ut.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar